Kristofer Klark, Mesečari kako je Evropa krenula u rat 1914

Kristofer Klark, Mesečari kako je Evropa krenula u rat 1914.

cena: 4000 dinara

 

Kristofer Klark, Mesečari kako je Evropa krenula u rat 1914.
heliks 2014
mek povez 23,5 cm
600 strana, ilustrovano.
stanje Veoma dobro,
bez nedostataka.

Klark je profesor moderne evropske istorije na Kembridžu i autor nagrađivanih knjiga u kojima se bavi istorijom Pruske i Nemačke. Njegova najnovija knjiga, Mesečari, o uzrocima izbijanja Prvog svetskog rata, i pre objavljivanja u Srbiji je izazvala pažnju medija i istoričara, jer Klark iznosi tezu koja odstupa od donedavno opšteprihvaćenog mišljenja da je Nemačka glavni krivac za izbijanje do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva.

Predočavajući istorijsku građu poput vrsnog pripovedača, Klark razloge za početak rata vidi pre svega u geopolitičkim interakcijama i malih i velikih zemalja na evropskoj sceni početkom XX veka. Znatan deo knjige posvećen je Srbiji, situaciji na Balkanu pod uticajem Otomanske imperije i Austrougarskog carstva, interesima velikih sila u tom delu Evrope, kao i ostvarivanju težnje južnoslovenskih naroda da se nađu u granicama sopstvenih nacionalnih država.

Knjiga Mesečari je privukla brojnu svetsku čitalačku publiku i podstakla diskusije o događajima koji su oblikovali istoriju minulog stoleća, ali je ujedno potvrdila da posledice tih događaja obeležavaju i vreme u kojem danas živimo.